ДУХОВНА СОФИЯ ПЕЕ!  стартира на 17 септември – прекрасния християнски

...
ДУХОВНА СОФИЯ ПЕЕ!  стартира на 17 септември – прекрасния християнски
Коментари Харесай

„Духовна София пее!“ запозна музикални деца с емблематични храмове в столицата

" ДУХОВНА СОФИЯ ПЕЕ! "   започва на 17 септември – прелестния християнски празник Вяра, Надежда, Любов и майка им София и на Деня на София в Кремиковски манастир. Манастирът „ Св. Георги Победоносец “ има остаряла история с неповторим храм от 1482 година с антични фрески, както и по-нов храм, който е привлекателно място за  хората от столицата и страната. 

 

Гости и участници съпреживяха огромния празник - от Светата литургия в храма и тържествения Водосвет, през осъществяванията на децата от детска градина „ Звездица “, арт ателие и прелестната фолклорна певческа и танцова стратегия, готова от жителите на  регион Кремиковци.

 

Второто събитие на 30.09.2023 година в храм „ Св. вмчк Георги Победоносец “, кв. Горубляне, туристите научиха забавната история на Светото място и се включиха в Музикално ателие и концерт с песнопения в възхвала на Бога на хор „ Свети Серафим Софийски “ под диригентството на Анелия Кочева. 

 

Следващото събитие от " ДУХОВНА СОФИЯ ПЕЕ! " на 7.10.2023 година събра гостите в Обрадовския манастир „ Свети великомъченик Мина “, с цел да научат историята му и да се поклонят пред чудодейната икона на  Свети великомъченик Мина с молитва за берекет и излекуване.

 

В Светата обител е повдигнат и прелестният храм „ Св. Николай Чудотворец “, в който участниците в плана „ Духовна София пее “ организираха музикален уъркшоп и имаха опция да се допрян до хубостта на православната музикална просвета, наслаждавайки се на концерта на детски хор „ Бодра промяна “ при НДД София с диригент Александър Кочков.

 

На 14 октомври 2023 година, когато се празнува огромният християнски празник Света Петка, приключиха дейностите на фондация „ Дарби “ по план " ДУХОВНА СОФИЯ ПЕЕ! ". В храм „ Свето Благовещение “ гостите  имаха опция да се включат в Музикалното ателие и да се насладят на осъществяванията на ангелогласните дребни артисти от хор „ Бодра промяна “ при НДД – София с диригент Маестро Александър Кочков.

 

Те още веднъж откриха едно скъпо духовно богатство – прелестната Света обител в ж.к. Дружба 2, с Неделно учебно заведение и издание на вестник, както и с първата кухня за обществено слаби в България.

 

Като резултат на дейностите по плана, екипът на фондация „ Дарби “ продуцира документален филм „ Духовна София пее! “, който демонстрира забавни аспекти от многоликата ни столица - София, антична и млада. Тя „ пораства, само че не старее “! София – хубав град с извънреден културен и нравствен капацитет на европейски и международен туристически център!

 

Филмът беше прожектиран на конференция на 10.11.2023 година /петък/; 11:00 ч. в Българска телеграфна агенция, на която участваха сътрудници и участници по плана, посетители и публицисти. Г-жа Валерия Пачева от Програма „ Европа “ 2023 към Столична община прочете приветствено послание от името на госпожа Екатерина Йорданова – ръководител на програмния съвет.

 

Бе регистрирано, че по ексцентричен и новаторски метод екипът на фондация „ Дарби “ в партньорство с „ Асоциация на екскурзоводите в България “, Район „ Кремиковци “ и всички други участници са посочили на процедура по какъв начин могат да се показват извънредно забавни места в периферията на София.

 

С концерти, музикални и арт ателиета с присъединяване на деца, гостите на столицата бяха съпричастни и прочувствено заредени, както от красивата природа, по този начин и от историята и духовната мощ на Светите места, които станаха мизансцен на 4 събития – концерти. На тези концерти туристите имаха опция да се допрян и да изпитат мощното влияние на църковно православната музика, изпълнена от детски хорове.

 

След прожекцията на кино лентата изрекоха задоволство  като участници  в план „ Духовна София пее! “:  Анелия Кочева – диригент на детски хор „ Св. Серафим Софийски “, Николай Миндов – ръководител на „ Асоциация на екскурзоводите в България “, Лилия Постолова от Българската федерация по туризъм, както и журналистката от вестник „ Учителско дело “ – Велина Антова.

 

Управителят на фондация „ Дарби “ госпожа Бистра Илиева съобщи, че и за напред напъните на организацията ще са в посока присъединяване на деца в сходни стратегии за тяхното културно и духовно израстване.

 

Тя предложения всички представители на туристическия отрасъл да се обръщат за подпомагане при реализиране на такива събития, с цел да превърнем София в мощен привлекателен център за български и задгранични посетители.

 

 Фондация „ Дарби “ приключи сполучливо плана " ДУХОВНА СОФИЯ ПЕЕ " с финансовата поддръжка на Столична община - Програма Европа 2023. Проектът, номер СОА23-ДГ56-1376/06.06.2023 година, в партньорство със Следствен отдел към окръжна прокуратура регион Кремиковци и „ Асоциация на екскурзоводите в България “ имаше за цел да покаже една модерна Европейска столица, горда със своето международно значимо историческо и културно завещание. 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР